Ieder circus voert meestal een aantal dieren mee op reis , oorspronkelijk waren dat paarden ( vandaar dat het circus vroeger vaak " Paardenspul " genoemd werd ) later aangevuld met allerlei exotische dieren , circussen voor de tweede wereldoorlog hadden tot wel 500 dieren in hun stallen en kooiwagens , olifantenkuddes van 12 tot zestien stuks waren geen uitzondering !

Dat had deels te maken met het feit dat het voor veel mensen de enige kans was uitheemse dieren in het echt te zien , er waren natuurlijk wel dierentuinen , maar eigenlijk alleen in de grotere steden , mensen hadden destijds niet zo veel te besteden , laat staan een auto , dus trok het circus altijd veel publiek om hun menagerie te bekijken.

Het was destijds ook wel een beetje een wedstrijd om elkaar de loef af te steken qua aantal dieren , dat gold vooral voor de grotere zaken , tegenwoordig maakt men hier geen indruk meer mee , is het niet te betalen en vooral , het mag niet meer !

Al deze dieren moesten natuurlijk wel getransporteerd worden , toen alles nog per trein vervoerd werd gebeurde dat met gesloten veewagens , de dieren liepen dan van het station naar de speelplaats , wat natuurlijk geweldig veel belangstelling trok , wilde dieren hadden toen al hun eigen kooiwagens , er waren ook speciale transportwagens voor giraffen , nijlpaarden of zeeleeuwen .

Later , toen alles steeds meer verschoof naar wegtransport en het aantal dieren ook sterk verminderde werden en worden er meestal opleggers of speciaal gebouwde wagens gebruikt , olifantenwagens bijvoorbeeld zijn tegenwoordig vaak uitgerust met verwarming en/of koeling , drinkwater , camera,s en in het trekkende voertuig een monitor om de dieren tijdens de reis te kunnen observeren.

Circus Regina heeft voor al zijn dieren speciale wagens , allemaal zelf gebouwd en een aantal kan ook met de trein mee , de opleggers zijn bedoeld voor wegtransport , ik zit dus qua wagenpark aan het begin van het tijdperk overschakeling van trein naar wegtransport , ongeveer eind zestiger jaren kwam dat op gang.

 

 

 

Circussen hadden vroeger meestal veel dieren bij zich waaronder zgn exoten , Kamelen , zebra,s en allerlei soorten buffels , ook circus Regina heeft deze uiteraard.